Tag med på glad cykeltur i Aarhus

Kom og se byen i et nyt perspektiv, når Gladere Gader inviterer til cykeltur i Aarhus. De vil gøre gaderne gladere samt inspirere borgere til at cykle og politikerne til at få bilerne ud af byen.

Gladere Gader er tilbage på cyklen efter en pause under lockdown. Formålet er stadig at have færre biler og flere cykler i Aarhus Midtby. Samtidig arbejder de også fortsat for at gøre noget godt for klimaet, og for at Aarhus bliver en smukkere og mere levevenlig by.

Sådan vil de vise Aarhus, at gaderne kan fyldes med liv, fællesskab samt fredelig og CO2-neutral transport frem for biler.

Kom med på cykeltur til Frederiksbjerg

Søndag den 6. juni hopper Gladere Gader igen på cyklerne. De holder nemlig deres første arrangement i 2021 – og du er inviteret med til det hyggelige release-party af en cykeltur i Aarhus.

Cykelturen starter på Store Torv kl. 14.00 med gratis croissanter, kaffe og musik. Alt sammen ting, der skaber god stemning, så de aarhusianske gader bliver fyldt med smil og glæde, når I træder i pedalerne.

“Vi tager en cykeltur rundt i byen og snakker med hinanden. På den måde får vi inspiration til, hvad der bliver tænkt rundt omkring i byen, og hvad vi kan gøre for at få et fredeligt og mere levende bymiljø, der hvor vi selv bor,” siger Mads Ole Dall, frivillig i Gladere Gader, om hvad en cykeltur i Aarhus kan bringe.

Denne søndag går turen gennem Frederiksbjerg. Her vil Jeppe Spure fra Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd fortælle om bydelen samt planer og drømme for den. Blandt andet vil han fortælle om bedre forhold for cyklister og fredeliggørelse af Frederiksbjerg.

Cykelturen slutter med gratis kaffe hos Nabo Kiosk. Stedet er et lokalt initiativ, og med sin placering ved Ingerslevs Plads kan det blive et samlingssted på Frederiksbjerg. Planen for søndag er at blive siddende med en kop kaffe og høre om, hvem Nabo Kiosk er.

Desuden følges COVID-19-retningslinjerne til arrangementet, og der cykles med god afstand. Medbring også en max 72 timers negativ COVID-19-test, når du dukker op.

Cykeltur gør gladerne gader
Foto: Gladere Gader

Alle er velkomne

Når solen skinner er der typisk op til 70 personer, som tropper op med deres cykler. Selv på regnvejrsdage kommer der gerne omkring 20 mennesker. Og er du en af dem, der kommer til arrangementet, kan du se frem til at møde en god blanding af mennesker.

På cykelturene er det ofte mange unge mellem 20-35 år, der dukker op. Men også folk op i årene deltager. Det samme gør børnefamilier, enten med børnene på deres egne cykler eller i en ladcykel.

Har du ikke været med på cykeltur i Aarhus før, er det bare med at møde op. Ifølge Mads Ole Dall er det let at blive en del af fællesskabet, der opstår på turene:

“Vi gør en dyd ud af at gå hen og hilse på nye eller folk, der kommer alene. Og ofte hjælper en kop kaffe eller en croissant på kontakten.”

Cykelturen ender altid et nyt sted

De steder, cykelturene ender, repræsenterer noget, som Gladere Gader synes er værdifuldt. Ofte slutter turen derfor et sted, som har et bæredygtigt koncept eller stor tilknytning til lokalområdet.

“Vi er begyndt at lande steder henne, som har noget med byen at gøre. Steder, som har noget med fællesskab at gøre, eller noget nyt som er sket i byen,” uddyber Mads Ole Dall.

Slutstederne har tidligere været Skraldecaféen, der arbejder for at bekæmpe madspild. Denne gang er det som beskrevet Nabo Kiosk, som kan være med til at skabe et samlingssted på Frederiksbjerg.

Ens for alle cykelture er, at cykelturen tager cirka en time med små stop undervejs. Samtidig skal det være sjovt og må gerne sprede glæde i byen.

Et fællesskab med fokus på handling

Gladere Gader er et åbent gade fællesskab, som arbejder for at få bilerne ud af Aarhus Midtby ved at samle borgere, NGO’er og initiativer på cykler hver 1. søndag i måneden.

Det er også helt med vilje, at organisationen hedder Gladere Gader, oplyser Mads Ole Dall. Cykelturene handler nemlig om at have en glad tur, hvor de cyklende spreder god stemning og godt humør i byens gader.

“Noget, der kendetegner os er, at når vi laver noget, skal det være noget, der viser, hvad vi vil, i stedet for at råbe højt om hvad vi ikke vil,” fortæller Mads Ole Dall.

Der er fokus på at være et handlefællesskab og på at lave aktiviteter med folk i stedet for for folk. Af den grund er alle aktiviteter nogle, som folk selv har lyst at deltage i. Motivationen skal komme indefra.

Gladere Gader er optaget af forskellige bæredygtige emner – blandt andet madspild, bæredygtig produktion og ikke mindst klimadebatten. De mener, at trafikbelastningen er noget, der skal gøres noget ved, hvis Aarhus’ mål om at reducere CO2-udslippet skal nås. Og cyklen er redskabet!

Fællesskab og glæde hos Gladere Gader
Foto: Gladere Gader

Kun gode argumenter for cykler

Cyklen er en måde at gøre opmærksomhed på, hvor farlig en by Aarhus kan være at cykle rundt i. Mange områder er stærkt trafikerede og mangler cykelstier, hvilket giver dårlige vilkår for alle andre end bilister i byen.

Derfor bruger Gladere Gader cyklen som en døråbner til at skabe en ren og fredelig by. Udover at det er sundt og billigt at bruge cyklen som transportmiddel, når man bor i en større by, så kommer man også hurtigere frem, og den er CO2-neutral. Desuden er det en fredelig transportmåde, når man kører ordentligt – hvilken Gladere Gader går op i, at man gør. Mads Ole Dall siger det kort og godt:

“Der er altså ikke et eneste godt argument for ikke at bruge en cykel.”

Drømme for byens gader

I Gladere Gader er de nysgerrige på, hvad der skal være i byen, når bilerne engang er væk. Selvom de har mange spændende idéer til, hvordan gaderne kan bruges, er det vigtigt for dem, at de mennesker, der bor i byen, er med til at udtænke det liv, der kan udfolde sig i byens gader.

“De mennesker, der bor i byen, skal have et mere aktivt og deltagende forhold til, hvordan deres byliv skal se ud. Det kan vi jo ikke sige noget om på deres vegne. De skal selv være med til at finde ud af det,” fortæller Mads Ole Dall.

Under den bæredygtige by-event i marts stillede de derfor spørgsmålet: Hvordan ser din by og gade ud, hvis du selv kunne få lov at bestemme, og der ikke var nogle biler i den?

Et spørgsmål, som har inspireret nogle til at tegne deres drømme for en mere fredelig og tilgængelig by.

Der er mange spændende ting i vente, så følg med hos Gladere Gader, og hold dig opdateret på, hvornår de har cykelture i Aarhus og andre glade klimaaktiviteter.

Facebook
Instagram

Drømme for Aarhus' gader uden biler
Eksempel på tegning baseret på spørgsmålet under Greenlight Aarhus 2021. Foto: Gladere Gader