RefurbishBike cykler ind i fremtiden på brugte cykler

Hos RefurbishBike er cirkularitet og cykelviden i fokus, når de istandsætter brugte cykler og lejer dem ud på månedsbasis. Konceptet bygger på en cirkulær model, hvor cykler, som ikke kan køre længere, genanvendes til at sætte andre cykler i stand. Samtidig vil de holde liv i lokale cykelhandlere og gøre brug af den viden, som eksisterer i disse til at dække alle dine cykelbehov.

Niels Nyhus og Anders Schriver mødte hinanden som børn. Her delte de en fælles interesse for cykler, som er varet ved ind i voksenlivet og nu er blevet til RefurbishBike. Begge har stor viden om cykler og teknikken bag, og hos Anders løber cykelolie nærmest i blodet. For Schriver Cykler, som RefurbishBike i øjeblikket deler adresse med, har været i hans familie i tre generationer.

I efteråret 2020 startede Niels og Anders RefurbishBike. Her gentænker de den brugte cykels potentiale. Ikke i forhold til istandsættelse, for Schriver Cykler har længe givet brugte cykler ny værdi og kvalitetsløft. I stedet spottede de muligheden for genanvendelse og en ny, cirkulær udlejningsmodel. 

Nytænkning af brugte cyklers potentiale

Med udgangspunkt i cirkularitet er RefurbishBike i gang med at innovere i en branche, der allerede var under forandring. I stedet for at sælge de brugte cykler, de istandsætter, lejer de dem ud på månedsbasis. 

Valget faldt på månedsbaseret udlejning, fordi dit cykelbehov kan ændre sig fra måned til måned, forklarer Niels Nyhus, indehaver af RefurbishBike:

“Den ene måned skal du måske køre fra A til B, mens du i næste skal på en månedlang cykeltur. Hvis vi har en cykel, som passer til det, så kommer du ned og bytter cyklen og har den i 30 dage. Hos os kan du skifte cykel, så du altid har en, der passer til dit behov. Det kan du ikke ved en købt cykel. Der er det den ene, du har, og det er den, du kommer til at køre på.”

Modsat mange andre lejekoncepter, falder RefurbishBike fuldstændig ind i bybilledet, fordi deres cykler ligner alle andre i byen. Kun deres logo på stellet viser, at det er en RefurbishBike cykel. Og så er cyklerne selvfølgelig sat grundigt i stand og lovliggjort, inden de bliver sendt ud i byen.

RefurbishBike logo på istandsat cykel
Foto: RefurbishBike

Lejekonceptet sætter cyklen i cirkulation

Mange cykler ender på en genbrugsstation, når de ikke længere kan fragte deres ryttere rundt. Men på genbrugsstationer skiller de ikke cyklen ad, selvom den består af mange forskellige materialer. I stedet kværnes den som et samlet materiale og ender derfor med andet usorteret affald. 

Det betyder, at cyklerne går til spilde. Også selvom de egentligt kunne blive refurbished, enten ved at sætte hele cyklen i stand, eller ved at klippe de dele af, som stadig er gode, og bruge dem til at istandsætte en anden, brugt cykel. Af den grund kan det godt betale sig at tage forbi en cykelhandler med sin brugte cykel.

“Konceptet skal blive en cirkulær økonomi, der kører automatisk. I stedet for at sælge cyklerne som brugte cykler, vil vi hellere udleje dem. Så ved vi, at cyklerne kommer retur til os, og der kan vi tage delene og genbruge dem, hvis cyklen er i en stand, hvor den ikke længere kan udlejes,” fortæller Niels Nyhus.

Anders Schriver sætter brugte cykler i stand
Anders Schriver i værkstedet

Når brugte cykler sættes i ny cirkulation, forlænges cyklen og dens deles levetid. Derfor er det mere bæredygtigt at se på, om cykler, som ikke kan cykle mere, har dele, der kan genanvendes som reservedele. For som Anders Schriver, indehaver af RefurbishBike, siger:

“Der er altid et eller andet, som kan komme i cirkulation igen.”

En bevægelse, som holder liv i cykelhandlere

RefurbishBike vil ikke være med til at lukke cykelhandlere i hverken små eller store byer. Tværtimod. Med rødder i den traditionelle cykelhandler og daglig gang i lokaler, hvor der har været cykelhandler siden 1957, vil de være med til at løfte og styrke cykelhandlere gennem deres lejekoncept. De vil benytte den tekniske viden om cykler, der findes i forretningerne, til at sætte gang i bæredygtighed, sundhed og cykelhåndværket.

Derfor er lejekonceptet en bevægelse, som cykelhandlere i hele landet kan blive en del af. Hvis den lokale cykelhandler kommer med i konceptet, er der sat en cyklus i gang med brugte cykler. For den slags bevægelse kan ikke skabes alene.

“Vi vil hellere samarbejde om en masse gode idéer og på den måde få et godt produkt. Man kan ikke længere have alt inden for sin egen virksomhed, så i stedet sourcer man fra hinanden. Det bærer vi videre, og sådan skaber vi sammen en god, bæredygtig vej,” uddyber Niels Nyhus.

Schriver Cykler er et eksempel på, hvordan RefurbishBike laver samarbejde. De servicerer RefurbishBike cykler, ligesom enhver anden cykelhandler vil kunne gøre. Alt, der skal til, er, at andre små cykelhandlere er forandringsvillige, ligesom Schriver Cykler. 

Er du cykelhandler og interesseret i RefurbishBikes koncept, kan du tilmelde dig her.

Niels Nyhus på cykelværkstedet
Niels Nyhus i gang med at lave skilt med RefurbishBike logo

Cyklens mange fordele

Cyklen øger vores sundhed, skaber godt bymiljø og får os hurtigt fra A til B. Men den kan også meget mere end det. Den er som udgangspunkt tilgængelig for alle, og så kan den styrke vores friluftsliv ved at få os ud i naturen.

“Det er noget helt særligt at være ude i naturen på en cykel. Den mentale tilstand, du kommer i, når du har cyklet en lang tur, er fantastisk. Der er noget ret specielt i bare at cykle ud og se Danmark,” forklarer Niels Nyhus.

At cyklen udleder 92 % mindre CO2 pr. kilometer sammenlignet med benzinbiler gør det blot mere oplagt at hoppe på cyklen. Samtidig kan cyklen støtte op om hele 11 ud af FN’s 17 Verdensmål (Kilde: Cyklistforbundet; Vi Cykler Til Arbejde). På den måde får cyklen en nøglefunktion i den grønne omstilling.

Cykelbølge er skyllet ind over Danmark

Der er mange fordele ved at hoppe på cyklen, specielt når man bor i byen. Men for at vi bruger cyklen, skal vi kunne både købe en og få den serviceres eller istandsat. 

I øjeblikket kan det være svært, da der er forsinkelser i produktionen af cykler og reservedele på grund af COVID-19. I sommeren 2021 er det stadig usikkert, hvornår produktionen er tilbage på normalt niveau. Og det kan sætte en stopper for den cykelbølge, der er opstået i de seneste år. Derfor er den cirkulære model betydningsfuld.

“Hele genbrugsbevægelsen er vigtig for at holde gang i den sundhed, der er forbundet med cykling,” mener Niels Nyhus.

Når RefurbishBike istandsætter cykler med reservedele fra blandt andet andre brugte cykler, kan de i højere grad møde efterspørgslen på cykler. Og ligesom bæredygtighed har betydning for virksomheden, har sundhed det også. Af den grund er det vigtigt for dem, at flere tager cyklen på især de korte distancer. Også selvom håret måske ikke altid sidder lige pænt, når man tager cykelhjelmen af.

RefurbishBike Langelandsgade 114
Besøg RefurbishBike på Langelandsgade 114

Bliv genbrugshelt

Næste gang, du skal have ny cykel, så overvej at lægge turen forbi Langelandsgade 114. Med al sandsynlighed kan du gå derfra med en genbrugscykel ved din side, klar til at erobre Aarhus’ bakker. Samtidig har du været en del af en cirkulær kæde, som er med til at forvalte producerede cykeldele ansvarligt og mindske mængden af cykelaffald.

Har du – som så mange andre – en cykel eller tre stående bagerst i skuret, som alligevel aldrig bliver brugt, kan du donere den til RefurbishBike. Der skal nok være nogle, som har behov for den, når først de to cykelmekanikere har kigget på den. De sætter den i cyklus, og du er med til at skabe noget godt for klima og miljø. 

Besøg RefurbishBike Instagram her.