Bæredygtighed i hverdagen: Lisbeths have er naturens spisekammer

At få bæredygtighed ind i hverdagen behøver ikke være en uoverkommelig opgave. For Lisbeth Ankersen er det en spændende udfordring, som fylder hverdagen med nye oplevelser.

Bæredygtighed er fuld af nuancer, og man kan bringe bæredygtighed ind i sit liv på mange måder. Hos Lisbeth Ankersen får bæredygtighed plads ved at se den lokale natur som fuld af muligheder. Hun er smagsekspert og arbejder til dagligt med at optimere smag, så de produkter vi anvender og køber smager så godt som muligt.

Bæredygtighed er for Lisbeth hendes have med spiselige frugter, planter og bær og den lille havedam. Det er den nykøbte elbil, som hun glæder sig til snart at kunne hente. Det er muligheden for gennem sit arbejde at sørge for, at det vi spiser, er af høj kvalitet, og at det smager godt. Det er en eftertænksomhed, det er nærvær, og det er ro.

Et link til nuet

Lisbeth bor i en gammel villa i Skødstrup.  Hendes have er vild med vilje. I en vild med vilje have er der er plads til ukrudt og vilde blomster. Her er krat til smådyr som pindsvin. Brændenælder til at spise og til sommerfuglene. Ved at give plads til vilde planter og biodiversitet er hendes have fyldt med indtryk og eksperimenter, der skal skabe mere liv.

Lisbeth bruger sin have og elsker at udnytte dens muligheder for at bidrage til køkkenbordet og hjemmet. Hun kalder det sit egerninstinkt, og for hende er det en måde at finde grounding og at mærke året, som går. I hendes vilde have varmer frugter og bær efterårsdagens ellers grå farver. En busk med gojibær og adskillige æbletræer står og lyser rødt. Årets sidste roser vipper søvnigt med hovederne.

“Jeg kan godt lide at følge med i årstiderne. Et godt år for mig, det er et år, hvor jeg på en eller anden måde har fået tilrettelagt mit liv, sådan så jeg får taget mig tid til at kigge på, at nu får bladene efterårsfarver,” forklarer Lisbeth.

Vild med vilje have

Naturen er fyldt med muligheder og spændende nuancer, som kan tilføjes til hverdagen. Lisbeth forsætter med at fortælle om, hvordan hun skaber samhørighed med tiden, der går:

“Jeg kommer ud og plukker svampe. Jeg kommer ud og plukker ramsløg, når det er forår. Jeg får gået en tur i skoven, når det er vinter. Jeg får fundet noget mos og nogle grankogler og får lavet en dekoration ud af det. Jeg får plukket de bær, der er i haven, eller høstet de æbler, der er på mine træer. Jeg får lavet marmelade, jeg får lavet saft, jeg får lavet most.”

Bæredygtighed skal være inspiration

Bæredygtighed i hverdagen skal være sjovt, understreger Lisbeth. Det er vigtigt for hende, at man ikke løfter fingeren og udskammer, men at vi løfter hinanden. Hendes holdning er, at vi i stedet skal inspirere hinanden og opmuntre til at udforske mulighederne. Valget om at anskaffe sig en elbil var derfor et valg, der blandt andet er blev taget gennem nysgerrige samtaler med venner, heriblandt Jane, som er en af stifterne af Greenlight Aarhus.

Lisbeth ser selv på sin have som en mulighed for at eksperimentere. Den udgravede havedam er et forsøg på at skabe mere dyreliv. Og en frø har allerede fundet vej til den. Man mærker hendes fascination af naturen, når hun kalder den forunderligt.

Lisbeth Ankersen bæredygtighed

Det er en bevidsthed i hverdagen

Ordet bæredygtigt er først kommet til senere, men den nærværende livsstil har fulgt Lisbeth fra barnsben. Hendes far rykkede dem til landet. Her gik han op i at dyrke giftfrie grøntsager, før ordet økologi var blevet allemandseje. Hendes mor tog hende med hen til den lokale gård for at hente mælk, som kunne kærnes til smør.

“Det der med at vide, hvor tingene kom fra. At komme ind og se hvor køerne var, og finde ud af, at det var så der, mælken kom fra. Så tog vi ud i skoven og plukkede nødder, svampe og spiselige vilde planter. Så der har jeg fået den der interesse fra. Maden den kommer altså et eller andet sted fra, og tingene skal hænge sammen.”

I arbejdslivet

Ved spørgsmålet om den her bæredygtighed også er til stede i hendes arbejdsliv, svarer hun bekræftende:

“Det handler jo også meget om, hvad vi spiser. Og se nogle nye veje til at gøre grøntsager spændende at spise. Gøre dem endnu mere interessante at spise.   Finde ud af hvilke særlige kvaliteter de forskellige typer af grøntsager har.”

Lisbeth Ankersen bæredygtighed i hverdagen

Hun uddyber, hvordan bæredygtighed og kvalitet hænger sammen. Især når det kommer til at nyde det, vi spiser:

“Det handler også om, når nu nogen af os stadigvæk gerne vil spise kød. At vi så måske spiser lidt, men godt. Og så behandler det, med den respekt det fortjener, det kød vi spiser. Fordi det nu engang er en ressource som kræver noget at producere.”

Gør det sjovt, og oplev det som spændende

Lisbeth hygger sig med de mange nuancer, som naturens spisekammer bringer til hendes liv. Det er små tilvalg af bæredygtighed i hverdagen, som for hende gør det spændende. Selv ser hun mulighederne i naturens muligheder som en fredelig jagt. Hun bliver tænksom, når hun overvejer, hvordan man giver et godt bæredygtighedsråd. Skal hun sætte nogle ord på, understreger hun, at det skal være en positiv oplevelse at dykke ned i de mange muligheder for bæredygtighed:

“Mit bæredygtighedsråd det er nok at gøre det sjovt for en selv. Gøre det nemt for en selv, så man ikke føler, at det er det der store offer, at nu skal jeg gøre en kæmpe ting for miljøets skyld.”

Har du ideer til, hvordan vi hver især kan gøre bæredygtighed sjovt eller andre eksempler på bæredygtighed, så del dem gerne med os på sociale medier. Du kan også blive Omstiller hos os, læs mere under “Bliv Omstiller”.

Find os på

Facebook

Instagram

LinkedIn