Aarhus i et grønnere lys

Vær med til at bade Aarhus i et grønnere lys, når Greenlight Aarhus’ bæredygtige by-event finder sted 29. marts til 3. april.

Greenlight Aarhus 2022 belyser endnu en gang Aarhus i grønt. I samarbejde med Aarhus Omstiller, Folkekirker, Nordea, Spar Nord, ELCON, ARoS, Musikhuset og andre Omstillere bliver Aarhus vartegn, kirker og virksomheder oplyst, når by-eventen finder sted.

I fællesskab sætter vi fokus på den bæredygtige udvikling i Aarhus og den omstillingsfase, vi er gået ind i, for at gøre byen CO2-neutral samt nå FN’s Verdensmål i 2030. Det grønne lys under by-eventen synliggør, hvordan byen på tværs af alle sektorer står sammen om denne omstilling.

Sådan bliver du en del af den grønne belysning

I eller jeres arbejdspladser kan være med til at oplyse Aarhus i grønt ved at tænde grønne lys i jeres hjem eller på jeres kontorer, enten udefra eller indeni.

Der vil være fælles tænding af den grønne belysning tirsdag den 29. marts mellem kl. 18-18:30 som del af Greenlight Aarhus’ officielle åbningsprogram. Her holder Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad åbningstale, hvorefter han ”tænder” den grønne belysning.

Tilmeld dig på knappen herunder, hvis du vil være en del af den fælles tænding.

Brug grøn strøm

Greenlight Aarhus opfordrer naturligvis til, at alle bruger grøn strøm.

Men hvad er grønt strøm og klima-el?

Klima-el er strøm produceret af danske vindmøller. Det sikrer staten gennem det, der hedder oprindelsesgarantier.

Der findes kun et elnet i Danmark. Det betyder, at den strøm, der kommer ud af dine stikkontakter, er en blanding af klimavenlig strøm fra vedvarende energikilder og strøm, der er produceret på f.eks. kulkraftværker.

NRGi kan derfor ikke love, hvis du vælger klima-el hos dem, at du får 100 % klima-el ud af dine stikkontakter. Men den mængde strøm, du bruger, køber de fra danske vindmøller. Og på den måde bliver mængden af klimavenlig strøm i Danmark større, når du vælger klima-el. 

For jo mere grøn energi der efterspørges, jo mindre sort energi skal der produceres. Efterspørgslen efter mere grøn energi fører derfor direkte til opførelse af flere nye grønne anlæg.

Hvis du ikke allerede bruger grønt strøm, er det under Greenlight-ugen muligt at købe et certifikat på grøn strøm eller helt omlægge sin strøm. Dette gør vi muligt i samarbejde med NRGi.

Køb grønt strøm certifikat eller omlæg til grøn strøm

Grønt certifikat som oprindelsesgaranti

En oprindelsesgaranti er et certifikat, der dokumenterer og garanterer oprindelsen af energi ”Strøm med klimavalg”. En vindmølle kan producere en vis mængde strøm og der kan købes certifikater i den enkelte mølle, indtil produktionsmængden er brugt, derefter skal der findes en anden mølle.  

Grønt certifikat til brug under eventugen kan købes hos NRGi for 1000 kr. Dette er uafhængigt af nuværende el-leverandør og aftale.

Grøn el-aftale

Jo mere grøn energi der efterspørges, jo mindre sort energi skal der produceres. Efterspørgslen efter mere grøn energi fører til opførelse af flere nye grønne anlæg. Hvis du ikke allerede er med til at skubbe til denne efterspørgsmål, har du muligheden nu.

En af mulighederne er at indgå grøn el-aftale med NRGi. Om du er privat eller erhverv, kommer aftalen med et grønt certifikat og elektronisk logo. Du kan vælge mellem 2 grønne produkter:

Klima-el: Grøn strøm fra danske vindmøller

Bevar-mig-el: Grøn strøm fra danske vindmøller samt CO2 kompensation idet, der plantes træer svarende til den mængde strøm der bruges.

Bliv Omstiller og fortæl om jeres deltagelse

I kan også gøre Aarhus grønnere ved at fortælle om jeres bæredygtige handlinger som Omstiller i Greenlight Aarhus. Fortæl jeres kunder, samarbejdspartnere eller besøgende om de konkrete tiltag, I har på jeres arbejdsplads, eller hvordan ansvarlighed er tænkt ind i jeres produkter.

Når I opretter jer som Omstiller, kan I både deltage i Aarhus i et grønnere lys og planlægge aktiviteter som en del af det officielle program i Greenlight-ugen.

Når vi fortæller om vores egentlige handlinger, er vi med til at inspirere andre og gøre Verdensmålene håndgribelige.